MetroSolutions
Mirades innovadores per a les metròpolis del futur
Presentació
Solucions metropolitanes: innovació local per a la consecució dels objectius globals de desenvolupament sostenible
L’any 2015, la Declaració de Montreal sobre àrees metropolitanes va contribuir al desenvolupament urbà sostenible recollit per l’Agenda 2030 i va reconèixer la importància de les àrees metropolitanes per a la seva consecució. Recollia les transformacions que calia fer per a construir metròpolis solidàries, inclusives i respectuoses amb la biodiversitat i el patrimoni natural, cultural i paisatgístic, i integrava demandes com el dret a la ciutat, la governança metropolitana, un finançament just o el reconeixement de la diversitat.
La Nova Agenda Urbana, aprovada a la conferència de les Nacions Unides Hàbitat III l’any 2016, va plantejar un canvi de paradigma basat en la ciència de les ciutats i va establir estàndards i principis per a la planificació, la construcció, el desenvolupament, la gestió i la millora de les àrees urbanes, d’acord amb els reptes i desafiaments polítics, socials, econòmics i ambientals.
L’Àrea Metropolitana de Barcelona va recollir el mandat de la Nova Agenda Urbana i l’any 2018 va celebrar el congrés internacional Post-Hàbitat III, dedicat a analitzar els reptes futurs de les metròpolis. L’any 2020, en el World Urban Forum, celebrat a Abu Dhabi, es va definir una estratègia conjunta amb ONU-Habitat, que va donar lloc al Memoràndum d’entesa signat entre aquesta agència de les Nacions Unides i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
L’any 2022, en el congrés internacional MetroSolutions, organitzat per l’AMB, es van presentar possibles solucions que diferents metròpolis d’arreu del món estan donant a les grans amenaces i reptes als quals s’enfronten. En un context mundial d’urbanització i metropolinització, les solucions metropolitanes es configuren com a estratègies conjuntes i polítiques metropolitanes que ajuden les metròpolis a avançar cap als objectius de les agendes globals de desenvolupament. D’altra banda es postulen com a respostes innovadores als grans desafiaments metropolitans i a les necessitats ciutadanes. Les solucions metropolitanes ens han de permetre assolir els objectius plantejats, a temps i de manera escaient. Es tracta de polítiques o programes que (1) estan connectats a la política i als plans metropolitans, (2) són multidimensionals (escala social, econòmica, comunitària…), (3) són multiactor, perquè apleguen els diversos agents del territori (públics, privats i sense ànim de lucre), (4) són multinivell (no només d’escala metropolitana), (5) tenen caràcter innovador, (6) estan inspirats en els reptes de les agendes globals de desenvolupament i hi donen resposta, (7) contribueixen a la construcció urbana, (8) combinen un tipus d’accions que resulten de la suma d’infraestructures i programes, i són avaluables per al conjunt de la població i dels territoris (són inclusius per a persones i per a ciutats), (9) estan idealment construïts amb la participació de la ciutadania i dels principals agents, i (10) són adaptables i transferibles a altres metròpolis.
Quan falten pocs anys per a l’horitzó 2030, l’Àrea d’Internacional i de Cooperació de l’AMB continua treballant amb l’objectiu que les àrees metropolitanes siguin capaces de construir les complicitats necessàries per convertir-se en actors polítics al servei de la ciutadania, amb l’objectiu d’assolir els objectius de l’Agenda 2030 i de la Nova Agenda Urbana. Així, conjuntament amb ONU-Habitat i amb un grup d’experts d’àmbit nacional i internacional, treballem en el debat, la definició, la caracterització, la identificació i la transferència de solucions metropolitanes de gestió i d’acció, que ens apropin als objectius que plantegen les agendes globals, per fer que el món sigui econòmicament més just, socialment més equitatiu i ambientalment sostenible.
Continguts
Anatomia de les metròpolis: definició, abast, governança i associació, prestació de serveis, relació amb altres nivells de govern i relació amb el medi rural.
Aplicació de polítiques metropolitanes per a la inclusió i cohesió econòmica, social i territorial; estratègies i accions per tenir en compte els interessos i les necessitats ciutadanes (diversitat, gènere…) dins de les polítiques i serveis metropolitans; i igualtat de drets i obligacions de la ciutadania.
Modernització de l’Administració pública en relació amb la transició digital i ecològica; implementació i disseny d’infraestructures estratègiques metropolitanes; innovació per fer front a l’era postcovid; estratègies per transformar la metròpolis de ràpid creixement, dins de territoris empobrits i amb recursos escassos; i consolidació de ciutats en territoris en situació de conflicte.
FAQs
Una solució és una resposta eficaç a un problema, dubte o qüestió.
- A una necessitat, demanda o repte metropolità.
- A identificar un repte, aportar-hi una solució.
- Estan connectades a les polítiques i als plans metropolitans
- Són multidimensionals (dimensió social, econòmica, comunitària…)
- Són multiactor (sector privat, sector públic, associacions sense ànim de lucre…)
- Són multinivell (no només a escala metropolitana)
- Tenen caràcter innovador
- Estan inspirades en les agendes globals de desenvolupament i hi donen resposta
- Contribueixen a la construcció urbana
- Combinen accions resultants de la suma d’infraestructures i programes, i són avaluables per al conjunt de la població i el conjunt dels territoris (són inclusives: per a persones i per a ciutats)
- Idealment es construeixen amb la participació de la ciutadania i els principals actors
- Són escalables a altres metròpolis i reptes
Persones expertes
Documentació
Les metròpolis en l’horitzó 2030
17-18.10.2023 | Citilab | Cornellà de Llobregat | Metròpolis Barcelona
Congrés MSo 2022
El congrés internacional Metropolitan Solutions ha presentat i ha debatut possibles solucions a les grans amenaces i reptes metropolitans actuals als quals s’enfronten diferents metròpolis d’arreu del món.
El món s’està urbanitzant. La urbanització està molt lligada a la metropolinització, que comporta diversos reptes. En aquest context, les solucions metropolitanes es postulen, d’una banda, com a respostes innovadores als reptes metropolitans i les necessitats ciutadanes. D’altra banda, es configuren com a estratègies conjuntes i polítiques metropolitanes que ajuden les metròpolis a avançar cap als objectius de les agendes globals de desenvolupament.
El congrés ha abordat reptes i solucions metropolitanes relacionades amb la governança i la legitimitat democràtica; la gestió eficient i el bon govern; les solucions tecnològiques; les solucions verdes i blaves; la inclusió social, de gènere i diversitats; la informalitat; la planificació de la ciutat; l’urbanisme, la resiliència i la innovació; les dades i els indicadors; la comunicació; el futur de les metròpolis, o la transferència de coneixement i de bones pràctiques entre unes metròpolis i altres.
Més enllà dels casos concrets presentats, el congrés ha permès reflexionar al voltant del concepte mateix de “solucions metropolitanes”, i de les seves característiques, dimensions, tipologies o instruments per implementar-les. Les solucions metropolitanes són respostes eficaces a reptes, qüestions, necessitats o demandes metropolitanes. Estan inspirades o responen als reptes de les agendes globals de desenvolupament. Contribueixen a la construcció urbana. Són projectes de transformació metropolitana de perspectiva multidimensional i estan vinculades normativament o legalment a l’Administració pública.
El congrés ha posat de manifest la importància de les solucions metropolitanes i que les metròpolis tinguin un paper més ampli en la política global, per aconseguir fer front als reptes globals de desenvolupament, donar resposta a les necessitats de la ciutadania i avançar cap a la consecució de metròpolis més democràtiques, legítimes, ben governades, inclusives, equitatives, innovadores i resilients.
9.15
Registration
9.45
Opening session
Antonio Balmón, Ernest Maragall, Jordi Martí, Raf Tuts (video message)
- Plenary session (auditorium Vicenç Badenes)
10.00
Keynote speech. The metropolis as a territorial solution to the urban challenges on the international agendas
Dennis Coderre, Claudia López, Ernest Maragall
- Plenary session (auditorium Vicenç Badenes)
10.30
- Coffee break
10.50
Metropolitan governance and legitimacy solutions to decision-making process
David Gómez, Claudia López, Oriol Nel·lo, Mariona Tomàs, Alejandra Trejo, Daniel Wrzoszczyk
- Moderator
- Oriol Illa
- Plenary session (auditorium Vicenç Badenes)
09.45
Sessió inaugural
Antonio Balmón, Ernest Maragall, Jordi Martí, Raf Tuts
- Sessió plenària (auditori Vicenç Badenes)
10.00
Inauguració. La metròpolis com a solució territorial als reptes urbans de les agendes internacionals
10.50
Solucions de governança i legitimitat de la metròpolis en la presa de decisions
David Gómez, Claudia López, Oriol Nel·lo, Mariona Tomàs, Alejandra Trejo, Daniel Wrzoszczyk
- Moderació
- Oriol Illa
- Sessió plenària (auditori Vicenç Badenes)
12.10
Solucions de gestió eficient i bon govern
Giancarlo Cotella, Claudia López, Ramon Torra, Ivan Tosics, Paolo Veneri
- Moderació
- Agustí Fernández Losada
- Sessió paral·lela (auditori Vicenç Badenes)
Taller. La comunicació com a instrument per a les solucions metropolitanes (I)
Caps de comunicació dels 36 ajuntaments de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i periodistes
- Moderació
- Rafael Forero, María del Pilar Téllez, Waldir Ochoa
- Sessió paral·lela (aula B)
14.30
L’impacte de les solucions tecnològiques en la definició i gestió de la metròpolis
Ana Chubinidze, Toni Codina, Antonella Contin, Ramon Gras, Lluís Torrens
- Moderació
- Carlos de la Morena
- Sessió paral·lela (auditori Vicenç Badenes)
Taller. Solucions per monitorar les metròpolis i millorar els serveis públics: dades i indicadors metropolitans
Nuno F. da Cruz, Marc Martí, Rashid Seedat, Erlinda Minero, Roger Barres
- Moderació
- Lia Brum, Silvia Llorente
- Sessió paral·lela (aula C)
- Gauteng:
- San Salvador:
- Barcelona:
Taller. La comunicació com a instrument per a les solucions metropolitanes (II)
Caps de comunicació dels 36 ajuntaments de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i periodistes
- Moderació
- Rafael Forero, María del Pilar Téllez, Waldir Ochoa
- Sessió paral·lela (aula B)
16.30
Solucions verdes i blaves: de la ciutat grisa a la metròpolis verda
Maria José Avendaño, Corina Basnou, Vicente Guallart, Paul Lecroart, Demetra McBride, Maritza Hernández
- Moderació
- Ana Romero
- Sessió paral·lela (auditori Vicenç Badenes)
Taller. La comunicació com a instrument per a les solucions metropolitanes (III)
Caps de comunicació dels 36 ajuntaments de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i periodistes
- Moderació
- Rafael Forero, María del Pilar Téllez, Waldir Ochoa
- Sessió paral·lela (aula B)
9.15
Workshop. Metropolitan solutions towards sustainable urban development
Other experts
- Moderator
- Rafael Forero, María del Pilar Téllez
- Parallel session (auditorium Vicenç Badenes)
Solutions to social, gender, and diversity inclusion
Alice Abreu, Meehwa Cho, Nicolás García, Ricard Gomà, Paula Soto, Cecília Vaca
- Moderator
- Maria Peix
- Parallel session (aula C)
10.45 Coffee break
11.15
Solutions to informality management in metropolises
Geoff Bickford, Ana Valéria Ribeiro Borges, Claudia López, Silva Magaia, José Nicols
- Moderator
- Elisenda Alamany
- Parallel session (auditorium Vicenç Badenes)
9.15
Taller. Gobernança i eines útils per a un desenvolupament urbà sostenible
Diversos experts
- Moderació
- Rafael Forero, María del Pilar Téllez
- Sessió paral·lela (auditori Vicenç Badenes)
Solucions per a la inclusió social, de gènere i diversitats a la ciutat
Alice Abreu, Meehwa Cho, Nicolás García, Ricard Gomà, Paula Soto, Cecília Vaca
- Moderació
- Maria Peix
- Sessió paral·lela (aula C)
11.15
Solucions de gestió de la informalitat a les metròpolis
Geoff Bickford, Ana Valéria Ribeiro Borges, Claudia López, Silva Magaia, José Nicols
- Moderació
- Elisenda Alamany
- Sessió paral·lela (auditori Vicenç Badenes)
Cap a una visió metropolitana per a l’Europa del 2050
12.45
Visita guiada a l’exposició «The Melting Age» (L’edat del desgel)
Alfons Rodríguez
- Visita a la exposició (sala Opensurf)
14.10
Solucions de planificació de la ciutat
Yaser Abunnasr, Gabriel Lanfranchi, Josep Maria Pascual
- Moderació
- Joan Caba
- Sessió paral·lela (auditori Vicenç Badenes)
Taller. Com aprenen les ciutats (I). Eines metodològiques per a la transferència de polítiques
Carles Conill, Giuseppe Grezzi, Aytor Naranjo, Laia Carbonell
- Moderació
- Tom Rye
- Sessió paral·lela (aula C)
16.00
Plans i estratègies de resiliència
Elena Costas, Hélène Dromain, Katherine Eshel, Dennis Leach, Berivan Omar, Juan David Palacio, Héctor Santcovsky
- Moderació
- Oriol Estela
- Sessió paral·lela (auditori Vicenç Badenes)
Taller. De la supervivència urbana a la prosperitat de les persones: conceptes per començar a construir la resiliència metropolitana
Equips tècnics, experts municipals i acadèmics urbans
- Moderació
- Rosa Suriñach, Isabel Parra
- Sessió paral·lela (aula C)
Taller. Com aprenen les ciutats (II). Iniciatives per transferir coneixement: lliçons apreses de la mentoria dels transports urbans
Cyntia Echave, Amparo Montán, Marco Slavich
- Moderació
- Oriol Barba, Carlota Rosés
- Sessió paral·lela (aula B)
17.30